Aug 28, 2016

LA FACTS

Ennen Losiin muuttoa tiesin kaupungista loppujen lopuksi aika vähän. Toki sarjojen ja elokuvien kautta oli minulla kaupungista muutamia ennakkokäsityksiä ja -odotuksia. Vuoden aikana ehti kaupungista paljastua monia hyvin erilaisia puolia. Pääsääntöisesti olin erittäin positiivisesti yllättynyt Losista. Kaupungin monipuolinen kulttuuritarjonta, herkullinen ruokakulttuuri ja lämmin ilmasto hurmasivat minut.

Alla listattuna muutamia Losiin liittyviä faktoja, jotka tulivat itselleni hieman yllätyksenä.

VIEW FROM THE GRIFFITH OBSERVATORY

Väestö
Vaikka noin puolet Los Angelesin asukkaista on taustaltaan hispaaneja tai latinoja, pärjää kaupungissa ilman espanjan kielen taitoa.


Julkinen liikenne
Vaikka kyseessä on miljoonakaupunki, ei Losin julkinen liikenne vastaa monien muiden suurkaupunkien tasoa. Kaupungissa kulkee kymmeniä bussilinjoja ja kuusi metrolinjaa, mutta verkosto ei kata läheskään koko kaupunkia. Metro Expo Line laajensi keväällä reittiään seitsemällä pysäkillä Culver Citystä Santa Monicaan, joten nyt metro kulkee Downtownista rannalle saakka. Noin 24 km matka kestää noin 45 minuuttia metrolla, joka on kilpailukykyinen ruuhka-ajan noin 1-2 tunnin ajomatkalle.

SANTA MONICA BEACH

Auto
Laajalle levittäytyneen kaupunkirakenteen ja monien "keskustojen" vuoksi tarvitset auton liikkuaksesi Losissa. Hyvänä apuna toimivat kuljetuspalvelut, kuten Uber ja Lyft, joilla liikkuminen on helppoa ja suhteellisen edullista Losissa.

Ajokulttuuri
Ihmisten kehno ajotaito ja vähäinen tarkkaavaisuus liikenteessä sekä Kalifornian liikennesäännöt asettavat omat haasteensa kaupungissa ajamiseen. Päivittäin näkee kolareita risteysalueilla sekä moottoritiellä. Monet ajavat vanhoilla keltaisilla, eivätkä  jätä turvavälejä, jonka vuoksi pelti kolisee ja paljon! Ajaessa saa olla siis tarkkaavainen!

Ruuhka
Riippumatta päivästä tai kellonajasta, aina on hyvä varautua ruuhkaan. Ensin moottoritiellä menee tunti 20 kilometrin matkaan, jonka jälkeen etsit puoli tuntia parkkipaikkaa ostoskeskuksen täydessä parkkihallissa. Kun ostokset on vihdoin tehty, saat jälleen jonottaa ulospääsyä parkkihallista, jotta pääset istumaan tunniksi ruuhkaan.

DOWNTOWN LA

Kodittomat
Los Angelessissa näkee päivittäin kodittomia. Varsinkin Downtown ja rantakaupungit, kuten Venice ja Santa Monica houkuttelevat kodittomia. Kaupungin tunnetuin kodittomien keskittymä, pahamaineinen Skid Row, sijaitsee Downtownissa ja sen 54 korttelin alueella asuu USA:n suurin kodittomien väestö pahvilaatikoissaan ja teltoissaan.

La La Land on täysin omanlaisensa kaupunki, jota ei voi verrata mihinkään toiseen kaupunkiin USA:ssa. Kaikkine outouksineen kaupunki on hurmaava <3 #californialove

xoxo
Hollywoodin ykkösakka

No comments:

Post a Comment